Hastalık yoktur hasta vardır!!

Sitede anlatılan tedaviler ve kullanılan ilaçlar bilgilendirme amaçlıdır. Hastalık yoktur hasta vardır. Verilen tedaviler kişiden kişiye değişebilir. Doktorunuzun tedavisi sizin için en iyi tedavidir. Sorularınızı doktorunuza danışınız.

Tinea Pedis Nedir?

 Tinea Pedis Nedir?


tinea pedis nedir?


Tinea Pedis Nedir? (Ayak Mantarı)

Tinea pedis, diğer adıyla ayak mantarı gelişmiş ülkelerde en sık görülen mantar enfeksiyonudur. 

Ayak mantarının en sık etkenleri;

  • Trichophyton rubrum
  • Trichophyton interdigitale
  • Epidermophyton floccosum'dur.
Ayak mantarı nemli ve sıcak ortamlarda çoğaldığı için hava almayan dar ayakkabı kullananlarda daha sık görülmektedir. Tabi ki en önemli sebep ayak hijyenin kötülüğüdür. 

Tinea Pedis'in 3 klinik formu vardır.
  1. İntertrijinöz tinea pedis
  2. Hiperkeratotik tinea pedis
  3. Vezikülobüllöz tinea pedis
Bunlardan kısaca bahsedecek olursak;
İntertrijinöz tinea pedis, en sık formdur. Ayak aralarında eritem, skuam ve maserasyon mevcuttur. Özellikle diyabetik kişilerde ve immunsupresif kişilerde interdijital form ülserleşebilmektedir.

Hiperkeratotik tinea pedis, ayağın lateral kenarları, topuk ve taban etrafında keskin sınırlı skuam mevcuttur. Genellikle onikomikoz bunlara eşlik etmektedir. "2 ayak 1 el sendromu" şeklinde görülebilir. Etkilenen elde ince deskuamasyon görülür. Tek taraflı el tutulumu görüldüğünde mutlaka ayağa da bakılmalıdır. Tinea pedis'in klasik tedavisine ilaveten topikal keratolitik verilir. 

Vezikülobüllöz tinea pedis, dermatofitlere karşı hipersensitivite reaksiyonudur. Hastalara ıslak pansuman yapılır. Ayağın medial yüzeyinde vezikülobüllöz lezyonlar lezyonlar görülür. Tabanda deskuamasyon vardır. Kaşıntılı ve ağrılı olabilmektedir. 


Tinea pedis


Tinea Pedis Tedavisi

Topikal tedavi;
  • 1. basamak tedavisinde Allilaminler (Terbinafin, nafitifin, butenafin) kullanılır. Fungisidaldir.
  • 2. basamak tedavisinde İmidazoller (Ketokonazol, klotrimazol, mikonazol) kullanılır. Fungostatiktir.
Her iki ayak tabanı için 1 ay 30-45 gram gerekir. (4-6 hafta) Hiperkeratotik lezyonlara topikal keratolitik verilir. Vezikülobülloz lezyonlara ıslak pansuman yapılmalıdır. 

Hijyen tedavide en önemli yerlerden birini tutmaktadır. Banyodan sonra ayaklar kurulanmalı, çoraplar (pamuklu) günlük değiştirilmeli, ayakkabılar dönüşümlü kullanılmalıdır. Sandalet gibi açık ayakkabılar tercih edilmelidir. 

Bazı durumlarda sistemik tedavi gerekebilir. (Topikal tedaviye direnç varsa)
  • Terbinafin 250 mg 2 hafta
  • İtrakonazol 200mg/gün 1 hafta verilmelidir.




UYARI!!!

Sitede anlatılan tedaviler ve kullanılan ilaçlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için kullanılamaz. Doktorlar en güncel tedaviyi uygulamalıdır ve yazar sitede yazdıklarından sorumlu tutulamaz. Hastalık yoktur, hasta vardır. Verilen tedaviler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Doktorunuzun verdiği tedavi sizin için en iyi tedavidir. Sorularınızı doktorunuza iletiniz. 

Hiç yorum yok