Karaciğerin Benign Tümörleri
Karaciğerin Benign Tümörleri
Karaciğerin Benign Neoplazileri (İyi huylu)
Karaciğerin benign tümörleriyle (İyi huylu tümörler) sıkça karşılaşılmaktadır. Karaciğerin benign neoplazileri aşağıdaki gibidir;
- Kavernöz hemanjiom
- Fokal nodüler hiperplazi
- Hepatosellüler adenom
- Anjiomyolipom
- Hamartom
- Benign kolanjiom
- Hemobilier
- İnflamatuar psödotümör
- Nodüler dejeneratif hiperplazi
Tabi ki bu yazımızda hepsinden ayrıntılı bir şekilde bahsetmemiz mümkün olmayacaktır. Bu yüzden en sık görülen birkaç tanesini sizlere anlatmaya çalışacağım.
İlk olarak karaciğerin benign tümörlerinden en sık görülenini yani kavernöz hemajiomu anlatalım.
Kavernöz Hemanjiom
Kavernöz hemanjiom karaciğerin en sık solid benign tümörüdür. Her yaşta olabilmektedir. Orta yaş kadınlarda daha sık görülmektedir. Prevalansı %20'dir. Komplike olabilir.
Çoğu asemptomatiktir yani belirti vermez. İyi sınırlı, düzgün kenarlı kavernöz yapılardır. %10'unda hemanjiomatozis gelişmiştir.
Hemanjiomatozis : Tüm vücuda yayılan hemanjiomlar vardır.
Kavernöz hemanjiomun belirti verebilmesi için çok büyük boyutu olması gerekir. Kitle venöz yapıları konjesyona uğratır, ortaları nekroze olur, kapsül gerilir. Bunun sonucunda ağrı meydana gelir.
Kasabach Merritt Sendromunda, hemanjiom içerisindeki intravasküler koagülasyon ve trombüs sistemik hale gelir. DIC (Yaygın damar içi pıhtılaşma hastalığı) oluşur.
Kavernöz hemanjiomlar kanserleşmezler. Rüptüre olmazlar. Karaciğerin içindeki tüm tümörler gibi arteryal beslenmeleri vardır. Benign tümörler arteryel fazda uzun süre kontrast (Ortası nekroz kenarları kontrast tutar) tutar. Malign tümörlerde ise hızlı bir şekilde kontrastı bırakır.
Kasabach merritt sendromunda veya bası bulguları varsa tümörün çıkarılması gerekmektedir.
Fokal Nodüler Hiperplazi
Hepatosit kaynaklı benign karaciğer tümördür. 30-50 yaş kadınlarda sık olarak görülmektedir. Erkeklerde ise ileri yaşta (65 yaş üzeri) daha sık görülmektedir.
Patogenezine bakacak olursak, arteryal malformasyonlardan kaynaklanan hiperplazik bir durumdur. Komplike olmazlar. Karaciğer içerisinde fibrotik alan mevcuttur. Buna santral skar adı verilmektedir.
Prevalansı %1 civarında olurken nadiren karın ağrısı yapmaktadır. Asemptomatiktir, belirti vermez. Rüptür ve kanama riski çok az olup malignleşmezler.
Tanısı kesinse tedaviye gerek yoktur.
Radyolojide;
- Kapsülü olmayan
- Lobüler kontürlü
- Hematojen
- Santral skarı olan lezyonlar görülmektedir.
Ultrasonda solid kitle gözlenir. Bilgisayarlı tomografide santral skar görülür. MR'da ise T2 sekansta hiperintens görülür.
Hepatosellüler Adenom
Hepatosellüler adenom oldukça nadir görülen benign tümörlerdir. Genç ve orta yaş kadınlarda görülürler. Oral kontraseptif kullananlarda sık görülmektedir. Yine obezitesi olanlarda sık görülür.
2 önemli komplikasyonu vardır.
- Kanama (5 cm'nin üzerindeki lezyonlarda görülür.)
- Malignleşme (Daha çok erkekte malignleşirler ve HCC'ye dönüşürler.)
En iyi görüntüleme yöntemi MR'dır. Arteryal fazda kontrastı geç bırakır. Lezyonun tamamı kontrast tutar.
Hepatosellüler adenom tedavisi, erkekte hemen çıkarılırken kadında oral kontraseptif kesildikten sonra çıkarılmaktadır.
Anjiomyolipom
İçinde düz kaslardan kaynaklanan, yağ dokusundan ve kan damarlarından oluşan üçlü yapı vardır. Beyin, böbrek, karaciğer gibi birçok yapıda olabilir.
Ortalama 50 yaş kadınlarda sık olarak görülürler. Anjiomyolipomlar kanama yaparlar. İnsidental (Rastlantısal) olabilirler.
Tanı için biyopsi gerekir. Anjiomyolipom tedavisinde embolizasyon, cerrahi uygulanır.
Karaciğerin malign yani kötü huylu tümörleri hakkındaki yazımızı okumak için tıklayınız.
UYARI!!!
Sitede anlatılan tedaviler ve kullanılan ilaçlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için kullanılamaz. Doktorlar en güncel tedaviyi uygulamalıdır ve yazar sitede yazdıklarından sorumlu tutulamaz. Hastalık yoktur, hasta vardır. Verilen tedaviler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Doktorunuzun verdiği tedavi sizin için en iyi tedavidir. Sorularınızı doktorunuza iletiniz.
Hiç yorum yok