Hastalık yoktur hasta vardır!!

Sitede anlatılan tedaviler ve kullanılan ilaçlar bilgilendirme amaçlıdır. Hastalık yoktur hasta vardır. Verilen tedaviler kişiden kişiye değişebilir. Doktorunuzun tedavisi sizin için en iyi tedavidir. Sorularınızı doktorunuza danışınız.

Yirmilik Dişleri Çektirmek Tat Duyusunu Arttırıyor !!

Yirmilik Dişleri Çektirmek Tat Duyusunu Arttırıyor mu ?



Hepinize merhabalar, başlıktan da anlayabileceğiniz gibi yirmilik dişlerin çekilmesinin tat duyusunu arttırdığı hakkında çalışmalar yapılıyor. Yirmilik dişler 17-25 yaşları arasında çıkan ve üçüncü azı dişleri dediğimiz dişlerimizdir. Çoğu zaman bu dişler çıkarken insanlar problemler yaşamaktadır. Ağızın küçük olması, diğer dişlerin üzerinden çıkmaya çalışması gibi problemler bu dişlerin çoğu kimselerce dişçi tarafından çekilmesine sebep olmaktadır.

Bilim insanları da düşündüler ki yirmi yaş dişleri çekilmiş ve çekilmemiş insanların tat duyularını karşılaştıralım. Böylece sinirlerin bulunduğu ortamlardaki değişikliklerin sinirsel fonksiyonları nasıl etkileyebilecekleri öğrenilebilecekti. 

Chemical Senses adlı dergide yayımlanan bu makalede tat alma duyusunu %10'a kadar arttırabileceğini açıklanmıştır. Tam 1255 kişinin katıldığı bu deneyde yirmilik dişleri çektirenlerin sayısı 891'ken 364 kişi hayatına yirmilik dişleri ile devam etmektedir. 

Deney şu şekilde işliyor. Bu insanlara tadabileceği çeşitli maddeler veriliyor. Bunlar kafein, sakkaroz, sodyum klorür gibi maddelerdir. Bunları çözelti halinde ağızlarına alıp çalkalıyorlar ve en son tükürüyorlar. Deneyde görülmüş ki dişi çekilenler dişi çekilmeyenlere oranla daha iyi tat almaktadır! Üstelik dişini çektiren kadınlar, erkeklerden daha iyi tat almakta. Bu küçük ayrıntıyı da ekleyelim.

Dişini çektiren insanların daha az tat aldıklarına dair çeşitli çalışmalar vardı. Bu çalışma ise hepsini rafa kaldırır nitelikte. Çalışmalar henüz bitmese de sinirlerin uzun vadede ortamdaki değişikliklere verdikleri yanıt hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyoruz. Diğer çalışmalarını merakla bekliyoruz.

 

Hiç yorum yok