Hastalık yoktur hasta vardır!!

Sitede anlatılan tedaviler ve kullanılan ilaçlar bilgilendirme amaçlıdır. Hastalık yoktur hasta vardır. Verilen tedaviler kişiden kişiye değişebilir. Doktorunuzun tedavisi sizin için en iyi tedavidir. Sorularınızı doktorunuza danışınız.

Çin Uzayda Elektrik Üretmeyi Planlıyor!!

Çin Uzayda Enerji Üretmeyi Planlıyor !!



Güneş ışınlarından güneş panelleri vasıtasıyla elektrik üretildiğini hepimiz biliriz. Fakat dünya kendi etrafında döndüğü için bu güneş ışınlarından yarı yarıya verim alabiliriz. Çünkü günün belli bir kısmında gece olmaktadır. Bu da büyük bir enerji kaybı demek oluyor. Hem de Güneş ışınları dünyanın atmosferinden geçerken enerjisinin yarısını kaybetmektedir. Çin'in bununla ilgili güzel bir fikri var!

Fikir de şu, elektrik üretilen bu güneş panelleri uzayda olsaydı ve her saniye güneşe baksaydı israf edilen güneş ışınları olmayacaktı. Üstelik bu enerjiyi yüksek frekanslı mikrodalga formunda dünyaya göndereceği için yarı yarıya olan enerji kaybını %2'ye indirebilecek! Şimdilik bu fikir harika görünüyor. Keşke kendisi de bu kadar harika olsa. Burada büyük bir problemimiz var. Uzayda toplanan enerjiyi dünyaya ışınlamak.. Pratikte enerji dalgalarının etrafa saçılmasını engellemek gerekiyor. Bishan bölgesinde kurulan tesiste yerden 300 metre yükseklikte bulunan bir balon var. Bu balon toplanan enerjinin aktarılmasını sağlayacak. Eğer ki bu fikir işe yararsa balon daha da yükseklere çıkarılacak. Tam 20 Kilometre! Peki problem nerde her şeye çözüm bulunmuş gibi duruyor. Ama pek öyle olduğu söylenemez. Projenin riskli tarafları da var. Uzayda kurulan bu istasyonun topladığı enerjiyi dünyadaki tesise gönderirken yanlışlıkla dünyanın farklı bir yerine gönderilebilmesi olasılığı var. Eğer olursa gönderilen bu yoğun enerji çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Aynı şekilde radyasyon ve iletişim kopukluklarına da neden olabilir. Umarız ki Çin buna çözüm bulabilir.



Çin uzay istasyonunu 2030'a kadar bitirmeyi planlıyor. Her şey yolunda giderse 1 MW (Megawatt) enerji üretebilecek. 2050 yılında ise enerji üretimini 1 GW (Gigawatt) 'a kadar çıkarmayı hedefliyor.


Hiç yorum yok